U bent hier
De rodekoolbladeren van de Wassende Maan uit Deinze binnenkort als kleurstof in medische toepassing
Om de omschakeling naar een circulaire economie een duwtje in de rug te geven, lanceerde de Provincie de subsidie voor circulaire ketenprojecten.
Via dit subsidiereglement wil het Provinciebestuur samenwerking stimuleren tussen ondernemingen, kennisinstellingen, lokale besturen en andere organisaties met zetel en/of activiteiten in Oost-Vlaanderen. De focus ligt daarbij op initiatieven die als doel hebben om producten, processen, diensten of bedrijfsmodellen circulair te ontwerpen, te produceren of te organiseren.
An Vervliet (N-VA), gedeputeerde bevoegd voor Economie: “Een circulaire economie biedt tal van kansen voor lokale besturen en bedrijven in Oost-Vlaanderen. Binnen een circulaire economie worden niet alleen minder grondstoffen verbruikt én minder CO2 uitgestoten, het brengt ook kansen met zich mee op vlak van tewerkstelling. Met deze subsidie willen we samenwerkingsinitiatieven ondersteunen die een hefboom kunnen vormen voor de circulaire economie in Oost-Vlaanderen”.
Een opvallend project is Ecostain. Dat laat provincieraadslid Bart Vermaercke (N-VA) weten. Het is een samenwerking tussen Odisee vzw (Gent), De Wassende Maan CV (Deinze) en AZ Sint-Lucas (Gent).
Vermaercke: “Men beoogt een lokaal, biologisch en circulair alternatief te ontwikkelen voor de Hematoxyline-Eosinekleuring, een histologische kleurtechniek die tot op heden de standaard is bij het microscopisch onderzoek van menselijk en dierlijk weefsel. De beoogde kleurstof wordt geëxtraheerd uit de buitenste, niet voor consumptie geschikte bladeren van de rodekool. Zo is er niet langer sprake van afval maar wel van een grondstofbron aan een waardevol biologisch kleurpigment. Synthetisch/niet-lokale ingrediënten worden op deze manier vervangen door bronnen met een natuurlijke, lokale oorsprong.”