Provincie Oost-Vlaanderen koopt mogelijks vijf bunkers aan in Nazareth

Op 29 april 2021, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening - openbare werken, Streekoverleg

Provincieraadslid Bart Vermaercke (N-VA) vroeg op de laatste zitting meer uitleg over de principiële beslissing om vijf bunkers aan te kopen in de omgeving van de Hospicebossen (Nazareth).

De deputatie antwoordde: “Drie bunkers zouden kunnen ingericht worden voor natuurgebruik, bijvoorbeeld als overwinteringsplaats voor Europees beschermde en bedreigde vleermuispopulaties en zo een mooie bijdrage leveren aan het behoud en herstel van de biodiversiteit in het gebied.

Een andere  bunker ligt zeer dicht bij de Oudenaardseheerweg en kan eenvoudig worden toegankelijk gemaakt voor het publiek. Op die manier kan het cultuurhistorisch aspect van de militaire bunkergordel uit Wereldoorlog 2 (Bruggenhoofd Gent) onder de publieke aandacht worden gebracht, bijvoorbeeld met een infobord.”

Verder ligt er nog een bunker naast het provinciaal fietspad F45 aan de spoorlijn Gent-Oudenaarde. Hier zou een nevenfunctie van de bunker er kunnen in bestaan om een rust- en uitzichtplaats, bevoorbeeld bovenop de bunker te vormen voor de gebruikers van deze fietsweg.

Vermaercke reageert enthousiast: “Het beheren en herbestemmen van de nog resterende bunkers is een aandachtspunt dat regelmatig opduikt en dikwijls ter discussie staat. Met deze eventuele aankoop slaagt de provincie erin een belangrijk voorbeeldsignaal te geven. Elke vorm van herbestemmen waarbij ze hun origineel karakter nog wat kunnen behouden, is positief”

Foto: Provincieraadslid Bart Vermaercke (N-VA) bij “Bunker 7”, aan de fietssnelweg F45 in Nazareth.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is