Persbericht: stad verkoopt site Bibliotheek met zwaar verlies

Op 29 september 2023, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Bestuur

Op de gemeenteraad van 28 september 2023 stond de goedkeuring voor de verkoop van de site rond het oude stadhuis op de agenda. De volledige hoek, van de bibliotheek over café de Stadspomp tot aan de vroegere gronden van de TUD in de Kaaistraat worden verkocht.

De stad sloot een verkoopovereenkomst voor de som van 4,2 miljoen euro voor de verkoop van de bibliotheek en de omliggende gebouwen. Een goede zaak denkt u?

Bart Vermaercke zocht de aankoopprijzen op die de stad eertijds betaalde voor de diverse delen.

·       aankoop bibliotheekgebouw in 1986 : 41.000.000 BEF

·       aankoop woning Markt 23 + garage Kaaistraat in 1997 : 10.000.000 BEF. Dit is nu het open stuk naast het Stadhuis.

·       aankoop café Stadspomp : 253.615,60 euro – aangekocht in 2020

·       aankoop appartementen : 2.105.188,46 euro – aangekocht in 2021

 

Door de energiecrisis begrijpen mensen nu zeer goed wat inflatie betekent: je kan nu minder kopen met hetzelfde geld als vorig jaar. Sedert 1986 bedroeg de inflatie 229% en sedert 1997 is dat 178%[1].

Bovendien zal de stad de koopsom ten vroegste in 2025 ontvangen, terwijl de inflatie ondertussen nog steeds boven de 4% is.

“Kortom, omgerekend in euro’s van vandaag verkoopt de stad met een verlies van maar liefst 1,18 miljoen”, rekent Bart Vermaercke voor. “En dan zwijg ik nog over de boete van 250 000 euro die de stad moest betalen wegens contractbreuk met de architect die de plannen voor de renovatie voor het oude stadhuis moest tekenen”

Nu wordt het beschermde stadhuis niet mee verkocht. Het onderhoud en de renovatie hiervan zullen nog jaren wegen op het stadbudget.

“Dit komt ervan als de stad denkt dat ze voor immo makelaar moet spelen”, zegt Bart Vermaercke, “dit is geen kerntaak van de stad”.

Het bibliotheekgebouw verdwijnt dus. We gunnen de Deinzenaar een mooie, nieuwe bibliotheek. Maar waar die moet komen, daar weigert de burgemeester, ondanks vele beloften openheid over te geven. We kochten HUP/HUB aan voor 1,6 miljoen en daarna het RAC voor 4,5 miljoen, telkens met het excuus een bestemming te zoeken voor de bibliotheek.

Het plaatje klopt gewoon niet. Men verspilt het belastinggeld van de Deinzenaar zonder doel. En ondertussen blijven de projecten in de schuiven liggen. Met een realisatiegraad van 13% heeft dit bestuur deze legislatuur nog niets gepresteerd van wat ze beloofd hebben.

 

[1] Volgens de consumptieindex van Statbel

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is