N-VA Deinze vraagt gecoördineerde aanpak voor het plaatsen van zonnepanelen op kerken.

Op 29 oktober 2022, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Bestuur

Op de gemeenteraad van 25 oktober stonden de aanpassingen van de rekeningen van de kerkfabrieken op de agenda.
Daaruit bleek dat onder andere op de Sint-Amanduskerk te Astene zonnepanelen komen. Samen met de investering in infraroodstralers moet dit de bestaande verwarmingsinstallatie vervangen.

Raadslid Jan Pauwels (N-VA) vatte het partijstandpunt samen: “We willen een pleidooi houden voor een gecoördineerde aanpak voor het plaatsen van zonnepanelen op de verschillende kerkdaken, waar dit mogelijk is. Vraaag is of dit moet beheerd worden door de respectieve kerkfabrieken, of dat dit kan uitbesteed worden. Kerkfabrieken hebben dan geen planlast, geen investeringen en ze genereren inkomsten door de stroom die ze op het net steken.”

Pauwels deed ook nogmaals zijn oproep om de kerkdeuren massaal te openen: “Nu is het zo dat de meeste kerken enkel toegankelijk zijn tijdens de vieringen. Doorheen de drukte een oase van stilte creëren waar letterlijk ruimte en tijd is voor stilte, bezinning, reflectie. Hoe verrijkend is het niet om als toerist een kerk te kunnen binnenstappen, de stilte en rust te waarderen en in vele gevallen ook te kunnen genieten van de aanwezige kunstschatten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is