N-VA Deinze vraagt duidelijkheid over onteigeningen in de Tolpoortstraat en de herbestemming van het oude stadhuis.

De omgevingsvergunning voor de tweede fase van de site van de Molens is goedgekeurd door het schepencollege. Op de rechterzijde van de site komen er 3 woontorens, waaronder een toren met 16 verdiepingen bestaande uit 60 residentiële wooneenheden en 4 handelspanden. Verder komen er nog twee woonblokken met respectievelijk 40 en 41 entiteiten en een ondergronds parkeergebouw voor fietsen en 184 autostaanplaatsen. In latere fase komt er nog een woonblok met 29 woningen.

 

Raadslid Bart Vermaercke vroeg op de gemeenteraad naar de vooruitgang in het nog te verwezelijken project en vooral naar de zogenaamde “Kop van de Tolpoortraat” en de geplande verbinding met de site Molens.

Vermaercke:  "Op 20 juli ging het college immers principieel akkoord met de onteigening van de nog te verwerven eigendommen. Het voorlopig onteigeningsbesluit wil men ter goedkeuring voorleggen aan de gemeenteraad.”

In zijn antwoord zei de burgemeester dat men doorgaat met onderhandelen maar dat de onteigeningsprocedure een stok achter de deur is. De stad is, volgens de burgemeester, enkel nog geïnteresseerd in de tuin en niet meer in de woningen zelf.

Vermaercke reageert zeer kritisch: “Nu komt de aap eindelijk uit de mouw. De N-VA heeft steeds gehekeld dat de burgemeester op pad ging om eigendommen op te kopen met een onteigeningsakte in zijn broekzak. Men ontkende dit steeds, maar men geeft nu deze bedenkelijke manier van ‘zogezegd onderhandelen’ toch toe. Bovendien betekent het onteigeningen van enkel de tuin een ernstige waardevermindering van de woningen. Initieel was het trouwens de bedoeling om ook de huizen op te kopen en ook daar een nieuw woonproject te creëren. Men stapt nu blijkbaar af van dit plan, terwijl de stad al een aantal woningen aan veel te hoge aankoopprijs heeft gekocht.”

 

Wat betreft het oude stadhuis wacht men de plannen af van de site van de bibliotheek, aldus de burgemeester en voor het recent aangekochte Rijksadministratief Centrum komt er volgend jaar een conceptstudie.

Vermaercke: “We zijn benieuwd naar de aangekondigde haalbaarheidsstudie voor het onderbrengen van de bibliotheek op de site van de molens. Al deze vastgoeddossiers zijn met elkaar verweven en moeten in één pakket bekeken worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is