N-VA Deinze krijgt gemeenteraadscommissie over de begraafplaatsen.

Op 25 februari 2020, over deze onderwerpen: Bestuur, Leefmilieu & Landbouw, Sociaal beleid en welzijn

Raadslid Karlien De Paepe (N-VA) vroeg op de laatste gemeenteraad om elke begraafplaats te voorzien van een sterretjesweide.
Karlien De Paepe: “Waardig afscheid kunnen nemen van je doodgeboren baby is erg belangrijk, ongeacht de duur van de zwangerschap. Dikwijls ontfermen ziekenhuizen zich over te vroeg geboren en doodgeboren kindjes en blijven de ouders achter met heel wat vragen en frustraties. Daarom vragen wij om op elke  begraafplaats een sterretjesweide te voorzien, waar men even aandacht kan schenken aan overleden of levenloos geboren kindjes. In de vorige legislatuur heeft  N-VA fractie Nevele gevraagd naar een sterretjesweide, en is er één geïnstalleerd op de begraafplaats van Hansbeke. De andere deelgemeenten van Nevele bleven in de kou staan. In Astene is een mooie gedenkplaats opgericht, mede op vraag van Sabine Vermeulen (N-VA).”

Fractievoorzitter Bart Vermaercke (N-VA) vult verder aan: “Op 4 februari vond een infomoment plaats naar aanleiding van de herwerkte startnota ivm RUP begraafplaats Bachte. Het gaat om een terrein van 4,4 ha. In die mastervisie blijven enkel de begraafplaatsen van Astene, Wontergem en Vinkt behouden (Oud Deinze). Over de begraafplaatsen van Nevele vinden we niets terug. Er moet dan ook dringend een algemeen beleidsplan opgemaakt worden voor de hele stad.”

 

Het is niet de eerste keer dat N-VA meer uitleg vroeg over de begraafplaatsen. Reeds in augustus vroeg Vermaercke uitleg naar aanleiding van het negatief advies van de Deputatie. Toen al werd een algemene commissie hieromtrent beloofd.

Bevoegd schepen Van Thuyne (CD&V) stelde voor om ook de vraag van De Paepe mee te behandelen op die commissie. Die zou er uiteindelijk in maart moeten komen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is