Lapnamen in het Deinse straatbeeld

't Gazestroatsje, Tielsroutje, Bachtekassei, 't Melkerijstroatsje, den Dries, 't Collegestroatsje, t Piesstroatsje, de bananebrugge,... dit zijn volkse benamingen van straatnamen en wijken die nog steeds in gebruik zijn. Gemeenteraadslid Sabine Vermeulen (N-VA) wil deze 'lapnamen' herwaarderen en ze een plaats geven naast de officiële straatnamen. 

Sabine Vermeulen inspireert zich onder meer op Geraardsbergen en Leuven waar onderaan de officiële straatnaamborden plakkaten zijn aangebracht met de dialectvorm van de straten. Ook Brussel heeft oog voor de haar oude straatnamen en afficheert zo naast de Hoogstraat ook een bordje met d Huugstroete . 

Nu is volgens Vermeulen Deinze, het Land van Nevele aan de beurt. 

 "Dit is een voorstel dat heel dicht bij de bevolking staat. Heel wat Deinzenaren zullen wel volkse benamingen van straten of wijken kennen. Zo kan men een ruimer project op poten te zetten waarbij de Deinzenaars zélf betrokken worden en hun inbreng kunnen doen. Want het draait hier tenslotte om volkscultuur. Ook onze heemkringen en erfgoedraad zullen zeker advies kunnen uitbrengen over de officieuze naamborden.

“Als die namen met de tijd onherroepelijk verloren zouden gaan, zou ik bijzonder jammer vinden. Want niet alleen zijn die volksnamen een leuk weetje voor bezoekers, ze dragen ook bij aan de identiteitsbeleving van de eigen inwoners", aldus Sabine Vermeulen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is