Vuilste lucht adem je in Petegem

Op 21 november 2017, over deze onderwerpen: Leefmilieu & Landbouw, Mobiliteit - verkeersveiligheid
Fijnstof

In Petegem- en in het bijzonder de Gaversesteenweg- hangt de vuilste lucht van Deinze. Deze conclusie trekt gemeenteraadslid Ronny Vermeulen (N-VA) nadat hij de meetresultaten van een luchtkwaliteitsonderzoek naar fijnstof onder de loep nam. "De hoogste waarde werd gemeten aan het Driespoort-kruispunt en ik vrees dat de geplande ringweg nog meer fijnstof met zich zal meebrengen", zegt Ronny.

Dit voorjaar organiseerden Universiteit Antwerpen en beweging.net een uniek luchtkwaliteitsonderzoek in Oost-Vlaanderen. In dit AIRbezen-project adopteerden vrijwilligers 11.300 aardbeiplantjes in 65 steden en gemeenten. De eigenaars plaatsten deze plantjes aan de straatkant van hun woning en drie maanden later werden de blaadjes van de plantjes ingezameld zodat de Universiteit Antwerpen onder leiding van professor Roeland Samson de ijzerhoudende fijnstofdeeltjes kon opsporen. Ook gemeenteraadslid Ronny Vermeulen (N-VA) uit Deinze adopteerde een plantje en hij nam alle meetresultaten in groot-Deinze onder de loep.

"Ik heb deelgenomen aan het project omdat ik me afvroeg hoe het gesteld was met de luchtkwaliteit in de buurt van mijn huis, vlakbij het kruispunt Gaversesteenweg/Volhardingslaan (N35)", zegt Ronny. "Dagelijks denderen daar honderden vrachtwagens voorbij en het verkeer staat er constant stil aan de verkeerslichten. Volgens het onderzoek is net op dergelijke plaatsen het risico het grootst op problemen met de luchtwegen. De mediaanwaarde voor het gehalte aan ijzerhoudende fijnstofdeeltjes voor Deinze is bepaald op 28μa of micro-ampère, maar in de grote omgeving van de Gaversesteenweg zijn de meetpunten allemaal boven de 100μa gemeten. Op het kruispunt aan Driespoort werd met 172μa de hoogste waarde gemeten."

Vrachtverkeer bannen
"De Gaversesteenweg is een omgeving met drie scholen, terwijl net kinderen het meest kwetsbaar zijn voor luchtvervuiling. De stad Deinze heeft ook de Volkstuin ingericht naast deze drukke weg. Ik maak me toch zorgen voor de gezondheidsrisico's als de stad er in de toekomst voor kiest om een ringweg dwars door een woonwijk te trekken. Er is volgens mij maar één oplossing voor het fijnstofprobleem en meteen ook voor de mobiliteit: ban het vrachtverkeer uit de kern van Petegem en zorg voor een zuidelijke ontsluitingsweg zoals gepland in de jaren 70."

Openbaar vervoer
"Niet onbelangrijk is dat het meetpunt aan Driespoort in de nabijheid van een spoorweg ligt, wat de meetwaarde mogelijks verhoogt (dit wordt ook in het onderzoek vermeld)", zegt schepen van Mobiliteit Bart Van Thuyne (CD&V). "Hoeveel deze waarde werd beïnvloed, is niet duidelijk. In de Gaversesteenweg is het de bedoeling om bij de aanvraag van nieuwe bouwprojecten te bepalen dat de gevels meer naar achter verschuiven. Zo ontstaat er ruimte voor de inplanting van groen , wat een positief effect op de luchtkwaliteit heeft."

"De geplande ringweg is er niet om meer verkeer aan te trekken, maar om het verkeer vlotter te laten doorstromen. Idealiter schakelen meer mensen over op het openbaar vervoer en de fiets."

De volledige studie met resultaten op overzichtelijke kaarten en grafieken is te vinden op www.uantwerpen.be/airbezen.


BRON: Het Laatste Nieuws 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is