N-VA wil geluidsarm en diervriendelijk vuurwerk

Op 15 december 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Elk jaar zijn er talloze dieren die weglopen omdat ze schrik hebben van de vele knallen van vuurwerk. Het luide vuurwerk en de lichtflitsen zijn voor dieren vaak een probleem, onder meer tijdens de nieuwjaarsnacht. Heel wat dieren worden er angstig door en sterven soms doordat ze helemaal in paniek raken. 

“Deze reacties kunnen echter geminimaliseerd worden door gebruik te maken van geluidsarm vuurwerk”, zegt gemeenteraadslid en dierenliefhebber Sylvie Claeys (N-VA). “Geluidsarm vuurwerk is een diervriendelijk alternatief waarbij de mensen nog steeds kunnen genieten van een lichtspektakel, maar dieren toch niet geterroriseerd worden door luide knallen. Het spektakeleffect en de kostprijs zijn nagenoeg dezelfde als bij traditioneel vuurwerk, maar het is veiliger voor mens en dier omdat het tot 60% minder lawaai produceert." 

De N-VA zal dit aankaarten op de komende gemeenteraad en heeft een voorstel ingediend. Dit voorstel vraagt aan de stad om in de toekomst enkel nog diervriendelijk vuurwerk aan te kopen. N-VA dringt ook aan bij de stad om de bevolking te blijven sensibiliseren om geen vuurwerk te gebruiken of enkel geluidsarm vuurwerk.

Gemeenteraadslid Sylvie Claeys dient het voorstel onder meer in vanuit haar engagement als vrijwilligster voor Gaia en Canis Fidelis, een Deinse vzw o.l.v. Laura Raiselis die Spaanse waterhonden opleidt tot meldhonden voor mensen met diabetes of epilepsie.

"Vuurwerk kan veel verknallen voor een dier. Zeker voor honden, die een veel beter gehoor hebben dan mensen, is het een heel groot probleem. Ik hoop dat we er allemaal samen in slagen om ook tijdens de feestdagen het dierenwelzijn niet uit het oog te verliezen." besluit Sylvie Claeys. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is