Kunst in stadhuis kost 125.000 euro

Op 23 september 2015, over deze onderwerpen: Begroting, Belastingen, Beleid & financiën, Bestuur, Cultuur

De kunstwerken die het nieuwe stadhuis De Leiespiegel zullen sieren, kosten de stad 125.000 euro. De befaamde Argentijn Jorge Macchi krijgt het plafond van de nieuwe raadzaal als schildersdoek. "Veel te duur en waarom geen Deinzenaar als hoofdkunstenaar", klinkt het bij de oppositie die tegen het project stemde. Het gebouw opent de deuren op 21 mei 2016.

Met de Argentijn Jorge Macchi haalt de stad een internationale topper binnen om het nieuwe stadhuis in te kleden. Macchi, die exposeert over de hele wereld, komt in oktober naar Deinze om te kijken hoe hij zijn kunstwerk zal aanpakken. Over het eigenlijke werk is nog niets geweten. "Aan de beslissing om met Macchi in zee te gaan, is een lang proces vooraf gegaan", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). "De architect van het gebouw Tony Fretton suggereerde Sol LeWitt, een overleden Amerikaanse grootmeester.
Maar de rechten op diens werken zijn peperduur en lopen tegen de 500.000 euro aan. Door de goede samenwerking met het S.M.A.K. konden we directeur Philippe van Cauteren ervan overtuigen een advies te verlenen. Hij raadde ons Jorge Macchi aan. De keuze van de locatie viel op het plafond van de raadzaal omdat de wanden van deze zaal bestaan uit grote ramen waardoor het kunstwerk ook van buitenaf zichtbaar zal zijn."

De vier Deinse oppositiepartijen stemden tegen de beslissing om samen te werken met Macchi. "In tijden van besparingen is 125.000 euro veel te veel", zegt raadslid Freija Dhondt (sp.a). "We staan sowieso niet achter het dure, nieuwe stadhuis, dus kunnen we dit dure kunstproject ook niet goedkeuren. Het is ook jammer dat het werk in de raadzaal komt, een plek waar de meeste Deinzenaren nooit komen. Ergens in het onthaal was beter geweest."

 

Onroerend goed

"De meerderheid rechtvaardigt de hoge kostprijs door beroep te doen op een Vlaams decreet dat bepaalt dat voor gebouwen die door Vlaanderen gesubsidieerd worden, 1% van het budget besteed moet worden aan 'geïntegreerde kunst'", zegt Sabine Vermeulen (NVA).
"Maar het stadhuis van Deinze valt niet onder dit decreet, dus hoeft die regeling niet gevolgd te worden. De meerderheid maakte volledig zelf de keuze voor dit zeer hoge bedrag. Investeren in kunst is, los van de kostprijs, op zich is geen slechte zaak. Maar dit is geen verstandige investering. Door de locatie aan het plafond zal dit kunstwerk behoren tot het onroerend goed. Daardoor zal het ook niet meer verkocht kunnen worden, tenzij het plafond wordt gesloopt."

 

"Meer dan kunstwerk"

"De samenwerking met Macchi betekent sowieso een opwaardering voor zowel het museum als het stadhuis", repliceert burgemeester Jan Vermeulen. "In het bedrag van 125.000 euro zit ook meer dan enkel zijn kunstwerk. Er zal ook een tentoonstelling zijn in het Museum van Deinze en de Leiestreek en Macchi komt een masterclass geven in onze kunstacademie. Ook het werk Nymphéas van Deinzenaar Stief Desmet, dat nu in het museum hangt, komt in het stadhuis. En verder leggen we contacten met andere jonge actuele Deinse kunstenaars zoals Titus Simoens en Stijn Ank. Het nieuwe stadhuis wordt volgend jaar op 21 mei feestelijke geopend en dan kan iedereen de werken komen bewonderen", besluit Vermeulen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is