Deinze neemt een loopje met het zwerfkattenbeleid

Op 26 januari 2018, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid Sabine Vermeulen vindt dat Deinze haar verantwoordelijkheid op het vlak van zwerfkatten niet au sérieux neemt.

"Na een melding van een grote zwerfkattenkolonie in de Lange Akkerstraat te Meigem, werd de melder doorverwezen naar het kattenasiel Kat op de dool. De stad wil de katten niet vangen noch steriliseren, omdat de melder af en toe een potje eten voor de zwerfkatten neerzet.", zegt Sabine Vermeulen.

"Omdat de melder uit medelijden en sporadisch een potje eten zet voor de zwerfkatten, zijn het volgens schepen De Neve geen zwerfkatten meer." aldus Sabine Vermeulen. "Dit is een loopje nemen met het zwerfkattenbeleid, want de Vlaamse dienst voor dierenwelzijn zegt letterlijk dat het verlenen van voeding aan zwervende katten niet de status van “zwerfkat” ontneemt. De gemeenten blijven verantwoordelijk voor de zwerfkatten, ook al worden ze gevoederd. Helaas blijft de schepen koppig vasthouden aan de foutieve stelling dat een potje eten zetten er voor zorgt dat een zwerfkat geen zwerfkat meer zou zijn. Zijn stelling is nog vreemder als men weet dat het gericht voederen net voor resultaat kan zorgen om het zwerfkattenbestand te doen verminderen. Als de kat verhongert, is een sterilisatie voor niets geweest en neemt een ander dier het territorium in. Het territorium behouden en langzaam het bestand doen verminderen is een deel van de oplossing."

"Men wentelt de kost voor de opvang en sterilisatie af op het kattenasiel, dat vooral op giften moet overleven. Het is nochtans de stad die volgens artikel 9 van de Dierenwelzijnswet verantwoordelijk is voor “zwervende, verloren of achtergelaten dieren. Stad Deinze heeft een samenwerking met RATO die de katten moet vangen, steriliseren en terugzetten, maar zet RATO onvoldoende in.", besluit Sabine Vermeulen. "De kosten voor opvang en sterilisatie afwentelen op het dierenasiel, terwijl het een verplichting is van de stad, is ongehoord. En ondertussen kan de zwerfkattenkolonie kweken als konijnen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is