Stad plundert spaarpot

Op 6 juni 2013, over deze onderwerpen: Beleid & financiën

Bij de bespreking van de afgesloten rekeningen van 2012 op de gemeenteraad donderdag wees GroenRood op de stijgende schulden en het plunderen van de spaarpot. “Deinze heeft niet de financiële draagkracht om alle op stapel staande projecten te realiseren”, zegt Annick Verstraete. “We zullen keuzes moeten maken”, geeft schepen Norbert De Mey (Open Vld) toe.

Bezinnen

”Wij hebben er geen probleem mee dat spaargelden gebruikt worden om investeringen te doen”, zegt Annick Verstraete (GroenRood). “Maar wij stellen wel vast dat de schuld blijft stijgen. De toestand dwingt het bestuur om keuzes te maken en onze oproep aan het college is: bezint eer ge begint. Toets uw dromen eerst af aan de realiteit en laat daarna de Deinzenaar betalen voor realistische ontwerpen op maat van Deinze.” Volgens partijgenote Laura Baets moeten de academies en een cultureel centrum daarbij prioriteit krijgen, want “de academies barsten uit hun voegen”, zegt ze.

De N-VA sluit zich hierbij aan. “Bij de opmaak van het meerjarenplan zullen de juiste keuzes moeten gemaakt worden in de investeringen voor de komende zes jaar”, zegt Sabine Vermeulen (N-VA). “We zijn benieuwd welke projecten, beloofd in de verkiezingsprogramma van de meerderheid of in de brochure van de stadskernvernieuwing, overeind zullen blijven, uiteraard zonder belastingverhoging.”

Belastingen

”Wat wij met zekerheid kunnen zeggen is dat er geen belastingverhoging komt voor de Deinzenaar, alleszins niet binnen deze legislatuur”, zegt schepen van Financiën Norbert De Mey (Open Vld). “Deinze heeft zich altijd geprofileerd als een zeer ambitieuze stad en deze mentaliteit zal niet veranderen. We zijn ons ook bewust van de situatie en wij zullen inderdaad keuzes moeten maken in de projecten die nog op het programma staan.” (ASD)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is