Open VLD geeft mandaat OCMW-raad weg aan N-VA

Op 23 september 2011, over deze onderwerpen: Bestuur

Het lijkt er sterk op dat de Deinse Open VLD-afdeling zich liet ringeloren door N-VA. De liberalen gaven een mandaat voor de OCMW-raad aan Sylvie Claeys. Alleen wisten ze niet dat 'hun lid' al een tijd een partijkaart van de N-VA op zak had. 

De Deinse Open VLD trekt volgend jaar met veel ambitie naar de kiezer. En het liefst met zoveel mogelijk zittende mandatarissen. Daarom werd onlangs gevraagd aan Tom Van Nieuwenhuyse, de enige liberaal met zowel een zitje in de gemeenteraad als in de OCMW-raad, om één van zijn mandaten af te staan. Van Nieuwenhuyse stond zijn zitje in het OCWM af, zodat Sylvie Claeys kon doorschuiven naar de OCMW-raad. Tijdens de vorige legislatuur zetelde Claeys al in de OCMW-raad voor Open VLD. 'Dat was een strategische zet', zegt Open VLD-fractieleider Steven Van De Putte. 'We wilden inderdaad met zoveel mogelijk mandatarissen naar de kiezer trekken.' Gisteren legde Claeys haar eed af voor het OCMW. Pas daarna werd duidelijk dat ze niet voor Open VLD zou zetelen, maar voor de N-VA. Waardoor de partij van Bart De Wever op een diefje van twee naar drie mandatarissen springt, terwijl Open VLD een mannetje verliest. Bij Open VLD vielen de monden open toen ze hoorden van het persbericht dat N-VA had uitgestuurd.

'Niet gestolen'

Sabine Vermeulen, woordvoerster van N-VA in Deinze, vindt niet dat haar partij het zitje gestolen heeft bij Open VLD.

'Sylvie heeft een uitnodiging gekregen van de voorzitter van de gemeenteraad om haar eed af te leggen als raadslid. Die man is raadslid voor Open VLD, maar die uitnodiging stuurt hij in zijn functie van voorzitter. Met Open VLD heeft ze geen contact gehad. Ze is trouwens geen lid meer van die partij. Het is aan u om te oordelen of de Open VLD haar huiswerk slecht heeft gemaakt. Maar als ik iemand zou nodig hebben voor een mandaat, dan zou ik op zijn minst controleren of die persoon lid is van mijn partij.'

Sylvie Claeys was zelf ook verrast.

'Het ontslag van Tom kwam als een complete verrassing, maar het is een blij weerzien met de OCMW-raad van Deinze.'

Bij Open VLD bleef het gisteren stil.

'We gaan ons in groep beraden en we gaan vooral de sereniteit proberen bewaren', reageerde fractieleider Steven Van De Putte.

Bron: Jan Claeys en Eddy Lefevre  - Corelio

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is