N-VA Deinze vraagt om dierenmishandeling te bestrijden met GAS-boete

Op 28 mei 2015, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
GAS boete voor dierenverwaarlozing

Neem dierenmishandeling uitgebreider op in het politiereglement en bestraf met een GAS-boete. Dat vroeg Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid Sabine Vermeulen op de gemeenteraad. 

'Het aantal meldingen van dierenmishandeling stijgt elk jaar. Maar voor de parketten is 'kleine' dierenmishandeling immers niet altijd een prioriteit. Dergelijke zaken worden dan ook regelmatig geseponeerd en blijven ongestraft.', zegt Sabine Vermeulen. 'Ik vind het belangrijk dat de stad zelf meer kan optreden tegen dierenmishandeling door middel van GAS-boetes. Want direct optreden is nodig in geval van dierenmishandeing, als men niet wil dat de situatie uit de hand loopt. De lokale politie kan dan onmiddelijk een boete uitschrijven tegen overtreders, zonder dat de hele administratieve mallemolen vanuit Brussel in gang moet worden gezet. Korter op de bal spelen is absoluut in het belang van het welzijn van de dieren. '

In het politiereglement staan nu reeds een paar alinea's over inbreuken tegen dieren. Maar die slaan nu enkel op de eigenaars, bewakers, houders of bezitters van dieren. Volgens Vermeulen moet men het politiereglement uitbreiden naar externe daders. Ook ondermaatste huisvestiging en een gebrekkige verzorging van dieren - vooral honden, katten en paarden moeten ook uitgebreider opgenomen worden. Dit zijn namelijk de meest voorkomende meldingen van inbreuken tegen het dierenwelzijn.

Sabine Vermeulen vraagt aan het stadsbestuur om haar vraag spoedig te bekijken en ook ter advies voor te leggen aan de recent geïnstalleerde raad voor dierenwelzijn. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is