Voorzet om kruispunt naar E17 aan te pakken

Op 6 juni 2017, over deze onderwerpen: Bestuur, Mobiliteit - verkeersveiligheid

Het stadsbestuur van Deinze koopt twee huizen aan de Gaversesteenweg om zo de verdere uitwerking van het kruispunt met de Volhardingslaan mogelijk te maken. "Men wilde ooit zeventig huizen onteigenen, en nu verkopen mensen vrijwillig", stelt Ronny Vermeulen vast, destijds de gangmaker van het protest.

In 2002 sloeg een bom in op de Gaversesteenweg: de overheid maakte bekend dat zeventig huizen onteigend zouden worden, om de verbindingsweg naar de E17 opnieuw in te richten. Wat volgde was een voor Deinze ongeziene golf aan protestacties, die na een aantal jaren weliswaar uitdoofde. Op de eerste onteigening is het nog steeds wachten, maar vijftien jaar later wordt nu al het derde huis vrijwillig verkocht om verkeersingrepen mogelijk te maken. Eerst kocht de Vlaamse overheid het huis op de hoek met de Volhardingslaan om er een fietsoversteek mogelijk te maken. Nu koopt de stad Deinze de huizen daarnaast om ze op termijn te slopen, en telt er maar liefst 660.000 euro voor neer. In afwachting van de sloop zullen ze verhuurd worden "Dit is een voorzet aan het Vlaams Gewest om het kruispunt en de afslag naar de E17 toe aan te pakken", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V).

Opvallend: in dezelfde huizenrij staan nog verschillende andere woningen te koop. "Ik hoop dat daar op een slimme manier mee wordt omgegaan", reageert de burgemeester. "Het Vlaams Gewest moet haar verantwoordelijkheid nemen. Wij kunnen niet alles doen."

Na de sloop zou aan de achterzijde van de percelen een veilige fietsdoorgang moeten komen, iets waar de Fietsberbond al langer voor pleit. De stad wil zo de 'fout' van het Vlaams Gewest rechtzetten.

" Men heeft voorrang gegeven aan doorstroming verkeer in plaats van de oversteekbaarheid voor zwakke weggebruikers, en dat midden in woongebied", zegt Vermeulen.

Tegen onteigeningen

In 2002 was Ronny Vermeulen -géén familie van- een van de voortrekkers tegen de geplande onteigeningen. Vijftien jaar later is de actievoerder van toen gemeenteraadslid voor N-VA. "De tactiek van het stadsbestuur is duidelijk: de hele zaak jaren laten aanmodderen tot de mensen de moed opgeven en zelf hun huis verkopen. Het is wel zo dat de onteigeningen voorzien waren aan de andere kant van de straat, maar ook daar is men bezig het straatbeeld te wijzigen. Ik heb mijn fitnesszaak verkocht en de projectontwikkelaar kreeg enkel een bouwvergunning als de nieuwbouw tien meter verder van de straat af komt te liggen. Een ander bouwproject in de straat ligt om die reden stil", zegt Ronny Vermeulen.

Ringweg

"Voor mij is het duidelijk dat de straat verbreed zal worden voor de toekomstige aanleg van een ringweg langs Driespoort. Om die ringweg mogelijk te maken kocht de stad ook zaal Ter Wilgen en twee woningen in de Poelstraat. Als je ziet hoeveel vastgoedtransacties de stad doet, dan kan men in de volgende legislatuur maar beter een schepen van Immobiliën aanstellen", sneert hij.

Bron: Het Laatste Nieuws - GAËTAN REGNIERS

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is