Gezamenlijke lenteschoonmaak van tafel geveegd.

Op 17 december 2021, over deze onderwerpen: Bestuur, Leefmilieu & Landbouw

Op de gemeenteraad van 16 december riep fractieleider Bart Vermaercke (N-VA) op, om over de partijgrenzen heen, een zo breed mogelijke zwerfvuilactie te organiseren.

Ondervoorzitter Hugo Schaeck en fervent zwerfvuilraper: “Heel wat gemeenten in de omgeving organiseren jaarlijks een algemene zwerfvuilactie.
Zo waren er in 2021 acties in Gavere, Lievegem, Nazarerth, Sint-Martens-Latem en Zulte.
Een harde kern van Mooimakers uit Hansbeke deed in 2021 al een schoonmaakactie in de zes voormalige deelgemeenten van Nevele. Zo’n 50 mensen werkten toen enthousiast mee.” 

Bart Vermaercke: “In samenwerking met de Mooimakers kan onze stad een algemene lenteschoonmaakcampagne opzetten waarbij zoveel mogelijk burgers, organisaties, jeugd- en cultuurverenigingen, ondernemersorganisaties, enz,…  aangespoord worden om mee te doen, in hun eigen straat, buurt of deelgemeente. De oproep was dat alle gemeenteraadsleden hun netwerken en contacten zouden mobiliseren. Dergelijk actie vraagt maar een kleine ondersteuning vanuit de stadsdiensten. Het is niet de bedoeling om de stadsdiensten aan het werk te zetten.”

De voltallige oppositie steunde het voorstel, maar bij de meerderheidspartijen viel het op een koude steen. De bevoegde schepen antwoordde dat de stad al genoeg acties en campagnes deed.

N-VA betreurt ten zeerste de hele gang en spreekt van een gemiste kans. Vermaercke: “Het beleid kan nooit genoeg doen in deze problematiek. Hoe mooi zou het geweest zijn om met de hele bevolking aan het ploggen te slaan? Het zou van de gemeenteraad een mooi gebaar geweest zijn naar de vele vrijwilligers van “Mooimakers” die blijvend aan de slag zijn om Deinze proper te houden. Het is onbegrijpelijk en zielig dat er voor dergelijk voorstel binnen de gemeenteraad geen meerderheid te vinden is.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is