Stad koopt huizen voor project Tolpoortstraat - vier bewoners blijven zich verzettten tegen onteigeningen

Op 9 juli 2013, over deze onderwerpen: Lokale economie, Ruimtelijke ordening - openbare werken

De stad Deinze heeft de aankoop van twee huizen in de Tolpoortstraat goedgekeurd. Daarmee is een nieuwe stap gezet in de stadskernvernieuwing rond de ‘Molens van Deinze’. Vier bewoners uit de Tolpoortstraat blijven zich intussen hardnekkig verzetten tegen de onteigeningen die nog nodig zijn voor het project. “De stad wil de volledige hoek tussen de molensite en Leiebocht veranderen in een park en heeft daarvoor mijn tuin nodig. Maar ik verhuis niet”, zegt een vastberaden bewoonster Veerle Boerjan.

Het stadsbestuur keurde de aankoop van de twee panden in de Tolpoortstraat goed op de jongste gemeenteraad. Het gaat om de huisnummers 4 en 8, waar momenteel Chantys, dat bedrijfskledij maakt, gevestigd is. “De aankoop gebeurde met instemming van Chantys”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). “Er is nog niemand in een regelmatig vergunde woning onteigend. Het gebouw van Chantys is een cruciaal pand voor ons project, want daar komt een fietspad dat over de hele lengte van de Tolpoortstraat zal lopen.”

Mooi uitzicht

Maar in de zogenaamde ‘Kop van de Tolpoortstraat’ zijn nog vier bewoners die niet van plan zijn om te verhuizen. Veerle Boerjan, dochter van wijlen burgemeester Roger Boerjan, woont samen met haar dochter Jesse en zoon Ken op nummer 12 en is vastbesloten om te blijven. “Dit is mijn ouderlijk huis, ik woon hier graag en wil absoluut niet weg”, zegt Boerjan. “Voor de prestigieuze appartementen op de molensite willen ze een mooi uitzicht op de Leiebocht en niet gewoon op de Leiedam. Daarvoor hebben ze al onze tuinen nodig. Een uitzicht op de kerk en het Sint-Poppoplein brengt meer op en daarom willen ze van mijn tuin een publiek park maken. Let op mijn woorden, hun eerste zet zal het inpalmen van mijn tuin zijn”, zegt Boerjan.

Ook Veerles tante Rita Allaert, kinesist Rudy Van Hoorebeke en Lucie Allaert, eigenares van het pand van kapsalon Nuance, willen voorlopig nog niet weg. “Ik gooi nog geen troeven op tafel, maar ik ben er wel van overtuigd dat ik met alle bewoners tot een overeenkomst zal kunnen komen”, reageert burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) nog.

Genoeg parken

De oppositie is geen voorstander van het grote project rond de Molens van Deinze. “Wij blijven ons vragen stellen bij het maatschappelijk belang van dit onteigeningsplan”, zegt Sabine Vermeulen (N-VA). “Dat een jarenlange procedureslag zwaar weegt op de bewoners, deert het stadsbestuur niet. Net als de bewoners, die nog niet verkocht hebben, blijft onze fractie het onbegrijpelijk vinden dat ze plaats moeten maken voor een park, ondergrondse parkeergarages en grote winkels, alles in functie van prestigieus en residentieel wonen aan de Leie. Het huis dat nu gekocht werd, zal plaats maken voor een park, maar we hebben het Martinuspark, het Kaandelpark en de Brielmeersen allemaal binnen een straal van 500 meter. Dat zijn toch parken genoeg? Wij blijven erbij dat de site van de ‘Molens van Deinze’ op een kleinere schaal en met veel minder financiële middelen ontwikkeld kan worden en dit zonder onteigeningen.”

Ook voor andere oppositiepartijen is het onteigeningsplan een doorn in het oog. “Wij hebben het project ‘Stedelijk wonen aan de Leie’ altijd gesteund, behalve de onteigeningen aan de kop van de Tolpoortstraat”, reageert Freija Dhondt (sp.a). “Onze partij is er nog altijd van overtuigd dat het project een meerwaarde kan betekenen voor onze stad, maar de Deinzenaren en de kleine middenstanders die worden gedwongen hun eigendommen te verkopen, daar kunnen wij niet achter staan.”

ANTHONY STATIUS

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is